De Portugese keuken is er eentje met rechttoe rechtaan eten. Eenvoudig klaargemaakt zonder bijvoorbeeld de Franse liflafjes en totaal verschillend met de Italiaanse keuken.
Zelf vind ik het erg smakelijk,
maar Jaap is er niet helemaal weg van...behalve dan de bolo’s cakes)en doces (nagerechten)...als
het maar zoet is...en mierzoet...dat is het wel!!
Ik begin met wat snacks en hapjes bij een drankje op het terras.
Ik begin met wat snacks en hapjes bij een drankje op het terras.
Lunch of snack
Laten we
het eens hebben over een befaamde kleine maaltijd hier. Een plaatsvervanger
voor een broodje hamburger : dat is de bifana. Lijkt eigenlijk op een kale
schnitzel met een broodje. Het vlees is
lekker gekruid met o.a. knoflook zout peper en zoete paprika poeder,
gemarineerd in witte wijn/azijn. Gegrild vlees op een wit portugees broodje ( papo
seco)...ik houd ervan. ! J
Daar hebben we nog een leuke
variant op: de bitoque!
Dan krijg je op een bord wat
rijst, frietjes, sla en tomaat en wederom een heel plat stukje vlees met als
extra een gebakken ei waarvan de dooier zacht is.
Soms ligt het vlees te lang in de pan en dan heb je wel de bekende schoenzool op je bord liggen.
Ik ga toch meer voor de Bifana.
Biertje.
Ga je een lekker Portugees
biertje drinken op een terras, dan kan je er caracois bij bestellen. Dat zijn
hele kleine slakjes die je uit hun huisje moet peuteren met een prikkertje.
Gekookt in bouillon , oregano, laurier, knoflook en ui en een klein stukje
presunto( rauwe ham).
Een leuke bezigheid als je op het terras zit en lekker ontspannen een beetje in zo'n huisje kan peuteren.
Een ander bekend snackje bij een
heerlijk Portugees biertje zijn de tremocos.
Dit zijn Lupine bonen. Deze
worden eerst gekookt en daarna soms nog gekruid met koriander , knoflook of wat
ze lekker vinden. Je kan ze overal kopen en zijn super gezond. Het vergt even
wat oefening om ze juist te eten. Nee, niet met velletje en al. Je bijt er een
klein puntje van af en het boontje plopt zo in je mond.
Wij aten de tremocos in het begin helemaal op...haha......de Portugezen dachten waarschijnlijk dat wij ze in Holland altijd zo opaten. Wat extra vezels, goed voor je darmwerking...
Wij aten de tremocos in het begin helemaal op...haha......de Portugezen dachten waarschijnlijk dat wij ze in Holland altijd zo opaten. Wat extra vezels, goed voor je darmwerking...
Koffie met ..
Hoe eenvoudig kan het zijn...in
plaats van een gebakje gewoon een torradas.
Geroosterd Portugees brood met
boter. Lekker met suiker en kaneel...
Dus ja...dit zijn de eenvoudige
happen en hapjes die je zo kunt eten of ergens bij kan bestellen..
De torradas kan eigenlijk overal bij besteld worden, dus ook bij Sardines of gewoon omdat je er zin in hebt bij bijvoorbeeld de carracois...
Als kadootje een receptje van de
bifanas:
Ingrediƫnten:
dunne schnitzels (naturel)
Knoflook
Zout en Peper
Paprika poeder
Laurier
Droge witte wijn
Azijn
Boter
Broodje ( papo seco)
Knoflook
Zout en Peper
Paprika poeder
Laurier
Droge witte wijn
Azijn
Boter
Broodje ( papo seco)
Bereiding:
Sla de lapjes zo plat mogelijk met een vleeshamer, zodat je grote dunne plakken krijgt. Deze plakken kruiden met een snufje zout & peper, knoflook in plakjes, een klein snufje paprika poeder en een in stukjes gescheurd laurierblaadje.
Giet hierover een flinke scheut wijn en azijn naar smaak en laat dit een paar
uur marineren.
Als het tijd is om te eten, smelt
je wat boter in een koekenpan en bak je het vlees aan beide zijden, op
hoog vuur, zonder knoflook of laurier. Natuurlijk is grillen ook verrukkelijk!!
Het vlees is heel dun, dus zo klaar! Hoe eenvoudig en lekker kan het zijn!!!!
Het vlees is heel dun, dus zo klaar! Hoe eenvoudig en lekker kan het zijn!!!!
Oh ja....Portugezen houden niet van kleine
hoeveelheden, dus meestal is het ook heeeel veeeeel!!!
Volgende
keer weer wat andere keuken specialiteiten.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.